Publicador de continguts

VidaCaixa abona més de 5.000 milions d’euros en prestacions en un any, un 10% més

El benefici net consolidat és de 869,9 milions d’euros

 

  • L’entitat tanca un dels seus millors exercicis i marca un rècord en prestacions: és l’asseguradora que més prestacions abona després de la Seguretat Social.
  • La pujada de tipus d’interès permet recuperar l’oferta de productes garantits i traslladar solucions atractives als clients.
  • VidaCaixa consolida el seu lideratge en rendes vitalícies gràcies a una gamma àmplia i diferencial que aconsegueix un creixement en primes superior al 50%.
  • El servei MyBox Jubilació arriba als 70.000 clients.
  • La política d’inversió responsable de la gestora aconsegueix novament la màxima qualificació que atorguen els Principis d’Inversió Responsable avalats per Nacions Unides.

 

VidaCaixa ha tancat el 2022 amb un benefici net consolidat de 869,9 milions d’euros, un 9,6% més que en l’exercici anterior a causa del creixement sostingut de les carteres de negoci. La companyia marca un dels seus millors resultats tant en termes de benefici com de prestacions als seus clients.

El compte de resultats recull la pujada dels tipus d’interès, que ha permès recuperar l’oferta de productes garantits, els quals han rebut una excel·lent acollida entre els clients. Destaca especialment el creixement superior al 50% en rendes vitalícies, segment en el qual la companyia consolida el seu lideratge gràcies a una gamma única de productes.

Les prestacions abonades a clients han superat per primer cop els 5.000 milions d’euros a Espanya i Portugal, la xifra més alta de la seva història. Després de la Seguretat Social, és l’asseguradora que més prestacions abona (destacant les pensions): 5.309 milions d’euros, un 10% més que fa un any. Aquests abonaments han proporcionat un ingrés complementari a la pensió de jubilació o contribuït a la protecció del benestar (davant una situació de pèrdua o reducció d’ingressos) d’1 milió de clients.

En paraules de Javier Valle, conseller director general de VidaCaixa: «Estem tan orgullosos del resultat com de la protecció que hem ofert als nostres clients, tal com reflecteix la dada més elevada en prestacions de la història de VidaCaixa. Tot plegat, gràcies a l’equip».

VidaCaixa ha experimentat un important creixement en clients a causa principalment de la integració de Bankia, especialment en segment vida-risc. En total, la companyia ha arribat aquest any als 6,3 milions de clients a Espanya i Portugal, un 10% més.

Ingressos per primes i aportacions i recursos gestionats

Els ingressos en primes i aportacions s’han situat en una tendència estable i alineada amb el volum total de negoci dels exercicis anteriors. En concret, s’ha registrat un creixement del 3% (en una comparació homogènia, descomptant l’efecte d’una prima extraordinària de 1.500 milions d’euros en el negoci d’estalvi col·lectiu el 2021).

L’aplicació del nou límit a les aportacions a plans de pensions de 1.500 euros l’any ha provocat una caiguda del 20,7% d’aquest negoci, que tanmateix creix en el segment col·lectiu.

Per la seva banda, el negoci de risc ha registrat un creixement en primes del 18%, impulsat especialment pel segment individual.

Les contractacions online (web i app) d’assegurances vida-risc han crescut aquest any més del 110%. En productes d’estalvi, els clients ja prefereixen els canals digitals per dur a terme les seves aportacions extraordinàries i més de la meitat (54%) utilitzen aquestes vies.

Els mercats financers han experimentat una gran volatilitat en l’exercici, però al tancament del 2022, a VidaCaixa, el volum d’actius sota gestió se situava en 114.797,3 milions d’euros, un 0,7% per sobre de la dada informada l’any passat.

Composició del resultat

Rendes vitalícies i estalvi garantit

La gamma de rendes vitalícies de VidaCaixa és la més àmplia i completa del mercat. Amb modalitats diferents, que al seu torn ofereixen la possibilitat de modular les seves característiques, els clients poden confeccionar a mida el producte per tal que s’adapti al màxim a les seves necessitats.

Les primes aportades a rendes vitalícies han crescut per sobre del 50% respecte a l’any passat, superant els 3.000 milions d’euros, i per primera vegada en set anys, la modalitat garantida ha estat la més venuda. La renda vitalícia Capital Reservat, si bé no és un producte de nova creació, va ser rellançada el passat mes de març amb la primera pujada de tipus del mercat. Aquesta assegurança d’estalvi està destinada a més grans de 60 anys que desitgen assegurar un capital per als seus hereus i percebre una mensualitat fixa per a tota la vida. La prima s’inverteix en una cartera 100% renda fixa i es garanteix la totalitat de la prima aportada més un 1% addicional limitat a 600 euros en cas de mort.

Dins de la gamma de rendes, també ha destacat la comercialització de les Rendes Vitalícies Inversió Flexible, que sumen més de 1.600 milions d’euros en primes. En el marc d’aquesta oferta, la Renda Vitalícia Inversió Flexible Plus és una solució que, a més de proporcionar un ingrés mensual complementari per a tota la vida, ofereix al client la possibilitat de preservar la seva capacitat adquisitiva amb un mecanisme opcional d’ajustament a la inflació. Aquest llançament ha suposat una gran diferenciació i innovació respecte al mercat i ha estat una proposta molt valorada pels clients.

El mes d’octubre, VidaCaixa va llançar CABK Pla de Previsió Assegurat Destí Jubilació, que garanteix un interès tècnic en funció del venciment que s’estableixi i que, per defecte, és aquell en què el client compleix els 67 anys, l’edat de jubilació. A 30 anys ofereix un 2,64% anualitzat (dades a 16 de febrer). Des del seu llançament i fins al tancament de l’exercici, ha acumulat més de 146 milions d’euros en aportacions.

Plans de pensions

Les aportacions a plans de pensions individuals han arribat als 1.055,4 milions d’euros 
(-20,7%), amb un volum de recursos gestionats de 27.917,1 milions, xifra que suposa un descens del 9,9%, a causa del nou límit legal d’aportació juntament amb la volatilitat dels mercats.

Amb una visió a mitjà i llarg termini, on posen el focus els plans de pensions, VidaCaixa ha registrat rendibilitats superiors a la mitjana del mercat: un 0,98% a cinc anys (enfront del 0,5% del mercat) i un 2,74% a deu anys (enfront del 2,5% del mercat).

Ha destacat especialment la gamma Destí, plans de pensions vinculats a una estratègia d’inversió cicle de vida, que ofereix retorns positius a tres i cinc anys gràcies a la seva òptima distribució d’actius i al fet que l’estratègia prefixada es manté al llarg del temps de vida del pla, sense deixar-se influenciar per l’evolució dels mercats a curt termini. CABK Destí 2040 registra a cinc anys rendibilitats anualitzades del 3% i CABK Destí 2050 aconsegueix un 3,2% en aquest mateix període.

En renda variable, CABK Renda Variable Internacional registra a deu anys una rendibilitat anualitzada del 10,2% i CABK Tendències ofereix en el mateix període retorns anuals del 8,5%.

Amb aquests resultats, VidaCaixa ha aconseguit ser reconeguda un cop més com a millor gestora de fons de pensions a Espanya gràcies a la seva estratègia de diversificació, gestió activa i integració dels criteris ambientals, socials i de bon govern.

En el segment de col·lectius, les aportacions a plans d’ocupació i associats han crescut un 2,5% i s’han situat en els 623,5 milions d’euros. Els recursos gestionats s’han situat als 15.340 milions d’euros, un 7,8% menys per l’impacte dels mercats.

Impulsar l’estalvi periòdic

Facilitar i universalitzar l’estalvi a llarg termini per completar la pensió de jubilació és un dels principals objectius de VidaCaixa. És per això que, des de fa anys, la companyia ha destinat els seus esforços a impulsar l’hàbit de l’estalvi constant, que redueix l’esforç gràcies a l’interès compost i que ajuda a diversificar la volatilitat dels mercats. Actualment, gairebé un milió de clients aporten de manera periòdica.

Amb aquest mateix objectiu ha nascut MyBox Jubilació, un servei innovador que impulsa l’estalvi periòdic i protegit de cara a la jubilació. El client estableix un capital objectiu i un pla d’estalvi mensual per assolir-lo mitjançant un servei que aglutina tres productes: pla de pensions/EPSV, unit linked i assegurança de vida, en una mateixa solució per al client. En tan sols tres mesos, el servei va tancar l’exercici amb 70.000 clients.

Protecció de l’estalvi i els ingressos dels clients (assegurances vida-risc)

Les assegurances de risc permeten protegir els ingressos de la llar i els estalvis davant imprevistos com ara una incapacitat o una malaltia greu. En aquest exercici, s’ha produït una important expansió d’aquestes assegurances i s’ha arribat als 1.268,3 milions d’euros en primes, un 17,9% més que l’any passat. D’aquests, 868,6 milions d’euros pertanyen al segment individual, que és el que ha crescut més (+30,7%).

MyBox Vida és l’assegurança de vida-risc gestionada per VidaCaixa dins de la gamma MyBox, una solució que ofereix una àmplia cobertura en cas de mort, invalidesa o malaltia greu i que es completa amb un telèfon d’orientació mèdica 24 hores. Aquesta assegurança acumula 670.000 clients, als quals ofereix el manteniment de la prima durant tres anys consecutius. Per la seva banda, MyBox Vida Negocis, la proposta de valor per al segment dels negocis i les empreses, disposa de 150.000 clients. Dins de la gamma MyBox que comercialitza CaixaBank, les primes de nova producció de Vida suposen un 45% del total.

Qualitat, confiança i compromís social

En línia amb els seus valors corporatius, la companyia lidera el sector assegurador des de fa set anys i tanca aquest exercici amb una quota de mercat de l’11,93% a Espanya. En vida, assoleix una quota del 34,7% de les provisions i gestiona el 33,8% del patrimoni total en plans de pensions a Espanya. A Portugal, BPI Vida e Pensões ocupa la tercera posició tant en vida com en pensions, amb una quota del 13,8% de les primes totals i del 14,1% del patrimoni gestionat en plans.

En compliment dels seus compromisos corporatius amb tots ells, la companyia mostra excel·lents dades de solidesa financera (solvència del 150% sobre el capital requerit, 26 punts menys que en l’exercici anterior com a resultat de la inversió de recursos propis en la compra de Bankia Vida i Sa Nostra Vida) i importants avanços en sostenibilitat.

Líders també en sostenibilitat

La gestora de fons de pensions ha tornat a classificar la seva estratègia d’inversió i propietat activa en el nivell més alt, en aconseguir les cinc estrelles (nova màxima puntuació possible) per part dels Principis d’Inversió Responsable (PRI) avalats per Nacions Unides. Només un grup molt reduït d’inversors a nivell global aconsegueix aquesta valoració.

El 100% dels actius gestionats per VidaCaixa integren els aspectes ambientals, socials i de governança en les decisions d’inversió. A més, el 49% del patrimoni en plans, EPSV i unit linked es classifica en els articles 8 i 9 del Reglament sobre la Divulgació d’Informació relativa a la Sostenibilitat en el Sector dels Serveis Financers (SFDR, per les seves sigles en anglès), ja que es garanteix que promouen aspectes ambientals i socials (art. 8) o tenen objectius de sostenibilitat específics (art. 9).

VidaCaixa ha estat la primera entitat asseguradora espanyola a adherir-se a la Net Zero Asset Owners Alliance, un projecte impulsat per Nacions Unides i els Principis d’Inversió Responsable, que agrupa els principals inversors institucionals del món sota el compromís de dur a terme una transició de les seves carteres cap a un nivell d’emissions de gasos amb efecte d’hivernacle zero el 2050. Per aconseguir-ho, abans del 2030 VidaCaixa es compromet a reduir com a mínim un 50% les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle de les inversions corporatives (abast 1 i 2) per milió d’euros invertits de les seves activitats d’assegurances, respecte a nivells del 2020.

Amb aquest objectiu es posaran en marxa diàlegs amb almenys 20 companyies intensives en carboni o les que representin el 65% de les emissions de la cartera, perquè millorin el seu compromís climàtic. També participarà en informes rellevants per a la descarbonització efectuats per l’aliança o entitats amb objectius semblants. A més, VidaCaixa tindrà un paper actiu en el finançament de la transició energètica a través de solucions climàticament positives, com ara els bons verds.